top of page

DE FASCINERENDE WERELD VAN SEO: MIJN PASSIE VOOR ONLINE ZICHTBAARHEID

Bijgewerkt op: 31 jan.

Dit maakt SEO en een SEO strategie zo fascinerend voor mij


In het leven heb ik talloze strategieën bedacht, strategische sessies gegeven en uitgewerkte plannen op papier gezet, maar niets heeft me ooit zo in zijn greep gehouden als een SEO strategie. Het was eigenlijk eerder toeval en noodzaak dat ik in aanraking kwam met SEO, want vroeger wilde ik er niets van weten.


Ik kan me nog goed herinneren dat een goede vriendin van mij enthousiast vertelde dat ze online marketeer was geworden en mijn reactie niet veel verder kwam dan een onverschillig “O leuk voor je!”. Online marketing en SEO waren in mijn ogen iets voor mensen die niets van de echte marketing en strategievorming begrepen. Niets bleek minder waar te zijn.


Vandaag de dag weet ik gelukkig beter en begrijp ik niet waarom er nog steeds zoveel marketeers en strategen rondlopen die veel te weinig weten over de mogelijkheden die SEO biedt. Mijn onverwachte en bijna onbedoelde duik in de wereld van SEO heeft mijn kijk op strategieën en online marketing volledig veranderd. Het heeft een passie in mij aangewakkerd die ik nooit voor mogelijk had gehouden.


Hoe ik in aanraking kwam met SEO en SEO strategieën

In 2018 hebben we met veel enthousiasme een platform ontwikkeld waarmee mensen via videobellen hun diensten kunnen aanbieden. Onze ambitie was om dit platform wereldwijd uit te rollen, met behulp van grote investeerders. De wereldwijde uitrol van het platform is uiteindelijk een succes geworden, maar het verloop met de investeerders verliep anders dan verwacht. De eerste investeerder was bereid om een aanzienlijk bedrag van 3 miljoen in te leggen, maar door bepaalde omstandigheden hebben we besloten om dit aanbod af te slaan.


Het was een gedurfde zet om nee te zeggen tegen zo’n aanzienlijk bedrag, want we beseften dat we zelf niet kapitaalkrachtig genoeg waren om het platform wereldwijd voldoende bekendheid te geven. Er moest dus een alternatieve oplossing worden gevonden, en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat organische groei, ondersteund door SEO, de enige en ook juiste weg voor ons was.


Maar hoe begin je aan SEO als je er zelf weinig van afweet? Precies, door een aantal SEO-experts in te huren.


En zo begon onze boeiende reis in de wereld van SEO. We streefden ernaar om zoekmachines te domineren en ons platform beter zichtbaar te maken voor ons internationale doelpubliek. Met de toen in onze ogen deskundige begeleiding van de SEO-experts begonnen we aan een leerproces. We leerden over zoekwoordonderzoek, het optimaliseren van inhoud en typte onze vingertoppen blauw aan artikelen.


Tegenvallende organische bezoekersresultaten en SEO experts

Ik had gehoopt dat we na een paar maanden een aanzienlijk aantal organische bezoekers zouden krijgen, maar helaas was het resultaat teleurstellend. Ondanks al onze inspanningen bleef het aantal bezoekers minimaal.


Als iets niet loopt zoals ik het me had voorgesteld, komt er een stofje in mijn hoofd vrij dat me aanzet om alles te doen wat mogelijk is om te achterhalen of we wel alles juist hebben aangepakt. En dat was precies wat er gebeurde. Dag en nacht begon ik alles te lezen wat er maar te vinden was over SEO.


Gelukkig had ik het voordeel dat mijn zakenpartner een developer is, want al snel besefte ik dat SEO ook sterk verweven is met technische aspecten en dat er veel technische termen worden gebruikt. Binnen een maand ontdekten we wat er misging. Hoewel ik hier niet in detail op kan ingaan in dit artikel, kunnen we wel zeggen dat we zowat elke mogelijke fout binnen SEO hadden gemaakt.


Je begrijpt dat ik de zogenaamde SEO-experts de deur heb gewezen en dat we zelf aan de slag zijn gegaan om een nieuwe SEO-strategie op te zetten en uit te werken. We wilden begrijpen wat werkt en wat niet, en zo het tij van teleurstellende resultaten keren.


De fundamenten van SEO aanpakken

Wat als eerste duidelijk werd, was dat ons platform op geen enkele manier was geoptimaliseerd voor SEO. Werkelijk elke pagina en de gehele menustructuur moesten drastisch worden herzien om überhaupt SEO-waardig te zijn. Dit was echter iets wat de zogenaamde experts met al hun SEO-kennis mij nooit hadden verteld. Achteraf bleek dat ze eigenlijk geen verstand hadden van het hele SEO plaatje, maar slechts een deel daarvan. Helaas kom ik dat vaker tegen.


Als we niet hadden ingegrepen, hadden we zomaar nog een paar honderdduizend euro kunnen investeren zonder enig of minimaal resultaat, puur omdat de achterliggende techniek en paginaopbouw niet klopten.


Een ander cruciaal SEO-aspect dat niet in orde was, was de interne linking. We plaatsten bijvoorbeeld linkjes vanuit een onderwerp over coaching naar artikelen over markten in Amsterdam, niet omdat het relevant was, maar omdat het simpelweg mogelijk was.Daarnaast waren de titels van artikelen onhandig geformuleerd, sommige artikelen te lang, terwijl andere juist niet informatief genoeg waren, en ga zo maar door.

Kortom, bijna alle fundamentele SEO-factoren die ervoor zorgen dat je goed kunt ranken binnen Google, ontbraken of waren verkeerd uitgevoerd op ons platform. Het was een flinke domper om te ontdekken dat we zo ver af waren van de basisprincipes van SEO.


Gelukkig hebben we deze tegenslag als een waardevolle les gezien. We namen de touwtjes in eigen handen, en met de inzet van onze eigen kennis en de expertise van mijn zakenpartners hebben we alle nodige aanpassingen doorgevoerd.


Wat maakt dat ik zo’n passie heb ontwikkeld voor SEO en SEO strategieën?

Ondanks de teleurstelling van de tegenvallende resultaten, heeft deze ervaring mij ook veel geleerd. Zoals Johan Cruijff ooit zei: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt.’ Als hij het had over SEO, kan ik hem volledig gelijk geven.


SEO gaat over een gedegen strategie

Bij het opzetten van een strategie voor een onderneming kun je redelijk wat aannames maken, maar voor mij komt het vooral neer op het vinden van zingeving – The BIG WHY – en het vermogen om visionair te denken en dit om te zetten in een haalbaar strategisch plan. Hierbij zijn er veel onzekerheden en tast je vaak in het duister, waardoor je onderbuikgevoel een grote rol speelt.


Bij een SEO-strategie is dit anders. Je hebt nog steeds een strategische aanpak nodig, maar er is veel meer zekerheid. Je kunt bijvoorbeeld achterhalen welke zoektermen populair zijn en daarop inspelen. Daarnaast kun je voorspellingen doen over welke thema’s populair zullen worden en daar je strategie op afstemmen.


Wat een gemiddeld SEO-bureau vaak doet, is een paar studenten laten uitzoeken wat op dit moment populair is. Wat ik echter juist uitdagend vind, is het kijken en inspelen op wat straks populair zal zijn.


SEO biedt de mogelijkheid om op data gebaseerde beslissingen te nemen en proactief te anticiperen op trends. Je kunt de kansen voor je onderneming vergroten door te begrijpen welke onderwerpen in de toekomst relevant zullen zijn voor je doelgroep. Dat is wat ik zo boeiend vind aan SEO – het stelt je in staat om vooruit te denken en je strategieën hierop aan te passen.


SEO is een fair game

Wat mij ook zo aantrekt in SEO is het eerlijke karakter ervan. SEO draait om de strategie en techniek achter de inhoud van wat je te vertellen hebt. Als je onzin verspreidt, merkt Google dat en zul je niet hoog ranken in de zoekresultaten. Alleen wanneer je echt iets te bieden en te vertellen hebt, kun je goed ranken. Met de opkomst van AI in SEO zal dit aspect alleen maar een grotere rol gaan spelen, en dat vind ik geweldig.


Na 30 jaar ervaring in reclame maken ben ik wel een beetje klaar met het vertellen van loze verhalen. Het draait om toegevoegde waarde bieden, en de klant zal dit waarderen. Als de klant het waardeert, zal Google het ook waarderen, en dit kan leiden tot een nummer 1 positie in de zoekresultaten. Zo simpel is het eigenlijk.


SEO geeft een eerlijke kans aan diegenen die oprecht waarde en kwaliteit bieden. Het dwingt je om kritisch te kijken naar wat je te bieden hebt en om je content te optimaliseren zodat het relevant en nuttig is voor je doelgroep. Het is niet langer voldoende om simpelweg met slimme trucjes de zoekresultaten te manipuleren; je moet daadwerkelijk iets waardevols te zeggen hebben.


En dat is precies waar ik van hou. Met SEO is het niet alleen een kwestie van technische kneepjes, maar draait het om de kracht van je boodschap en de waarde die je levert aan je publiek. Het is een stimulans om authentiek te zijn en echte meerwaarde te bieden aan je klanten.


SEO gaat over kunnen schrijven

Het neerzetten van woorden op papier is één ding, maar écht kunnen schrijven is iets anders. In 2011 schreef ik mijn eerste boek en sindsdien kan ik niet meer van het toetsenbord afblijven. Wat er in mijn hoofd zit, moet gewoon vertaald worden naar een scherm of papier.Daarnaast ben ik ontzettend nieuwsgierig en als ik iets over een onderwerp wil vertellen, moet ik er eerst alles over weten. Dat vraagt om grondig onderzoek, en daar geniet ik van.


Ik vind het geweldig om iets wat relatief complex is op een zo eenvoudig mogelijke manier over te brengen. Of het nu op het podium is, met film, of in artikelen, ik probeer altijd diepgang te bieden. Soms in verhalende vorm, soms met feitelijke informatie, en soms met technische analyses. Maar altijd met oprechtheid en met de doelgroep in gedachten.


Nadat de SEO-strategie is opgezet, wordt de uitvoering in de vorm van het schrijven van SEO geoptimaliseerde artikelen voor mij een uitlaatklep. Misschien zou ik mijn energie en tijd beter kunnen besteden aan het vullen van meer zalen of het begeleiden van meer ondernemers, maar schrijven geeft me ook energie. Of ik nu voor mezelf schrijf of voor een ander, zolang het maar oprecht is.


Het is een passie die me drijft, en het voelt als een roeping om mijn kennis en inzichten te delen. Schrijven stelt me in staat om anderen te inspireren, te informeren en te helpen. Het is een geweldig gevoel om te weten dat mijn woorden mensen kunnen raken en tot actie kunnen aanzetten.


Schrijven is voor mij niet alleen een vaardigheid, maar ook een manier om mezelf te uiten en mijn gedachten te delen met de wereld. Het is een constante zoektocht naar nieuwe ideeën, nieuwe invalshoeken en nieuwe manieren om anderen te bereiken. En het is een reis die ik met veel plezier en enthousiasme voortzet, keer op keer.


SEO gaat om achterliggende techniek die logisch is 

Sinds ik ondernemer ben, heb ik een enorme passie voor techniek, vooral voor softwareontwikkeling. Hoewel ik zelf nooit meer dan twee regels code heb geschreven, begrijp ik uitstekend hoe softwareontwikkeling werkt.


Hoewel ik geen autist ben, moet ik toegeven dat wanneer iets wordt ontwikkeld, het voor mij 100% moet kloppen. Ik bedoel, wie wil er nu in een huis wonen waar een paar bakstenen ontbreken? Dankzij de beschikbare tools kunnen we alles meten en ontdekken wat technisch geoptimaliseerd kan worden om de bezoeker de beste ervaring te bieden. Dat is iets waar ik echt van geniet. Het gaat niet alleen om het logo, het kleurgebruik of de pagina-indeling.


Voor mij is het essentieel dat een website functioneel en technisch goed in elkaar zit, en dit kan soms botsen met de visie van designers. Maar het vinden van een gulden middenweg tussen functionaliteit en design is als het oplossen van een complexe puzzel, en het voelt meer als een hobby dan als werk.


Het is een voortdurende uitdaging om de perfecte balans te vinden tussen een prachtige esthetiek en een naadloze technische werking van een website. Maar juist die uitdaging maakt het werk zo boeiend en bevredigend voor mij. Ik zie het als een voortdurende zoektocht naar harmonie tussen design en functionaliteit, en elke keer dat ik die balans vindt, geeft het me een gevoel van voldoening en plezier.


FAQ


Wat is een SEO-strategie en waarom is het fascinerend?

Een SEO-strategie is een plan dat wordt gebruikt om de online zichtbaarheid van een website te verbeteren en hogere rangschikkingen in zoekmachines zoals Google te behalen. Het omvat verschillende technieken zoals zoekwoordonderzoek, content optimalisatie en technische verbeteringen om meer organisch verkeer aan te trekken. Het is fascinerend omdat het gebaseerd is op data en voorspellingen, waardoor men proactief kan anticiperen op trends en strategieën hierop kan afstemmen.


Hoe komt men in aanraking met SEO en SEO-strategieën?

Veel mensen komen in aanraking met SEO wanneer ze hun website willen laten groeien en meer bezoekers willen aantrekken. Vaak wordt er hulp ingeroepen van SEO-experts om een effectieve strategie te ontwikkelen. Het leerproces rondom SEO en het ontdekken van de mogelijkheden kan mensen fascineren en inspireren om zelf een SEO-strategie uit te werken.


Wat zijn de uitdagingen bij de eerste SEO-inspanningen?

De eerste SEO-inspanningen kunnen teleurstellend zijn vanwege de tegenvallende organische bezoekersresultaten. Dit kan komen doordat de website niet goed geoptimaliseerd is voor SEO en essentiële SEO-factoren ontbreken of verkeerd zijn uitgevoerd. In zo’n geval kan men ervoor kiezen om professionele hulp te laten varen en zelf een nieuwe SEO-strategie te ontwikkelen.


Waarom wordt SEO als een eerlijk spel beschouwd?

SEO is een eerlijk spel omdat het draait om het bieden van waarde en kwaliteit aan de gebruikers. Zoekmachines belonen websites met relevante en nuttige inhoud, terwijl het manipuleren van zoekresultaten met slimme trucs niet wordt beloond. Alleen degenen die oprecht waardevolle content delen, kunnen goed ranken in zoekmachines, wat zorgt voor een eerlijke kans voor iedereen die echte meerwaarde biedt.


Waarom is schrijven belangrijk bij het uitvoeren van een SEO-strategie?

Schrijven is essentieel bij het uitvoeren van een SEO-strategie omdat het helpt om content te creëren die relevant en informatief is voor de doelgroep. Het vermogen om grondig onderzoek te doen en complexe onderwerpen op een eenvoudige manier over te brengen, is van groot belang bij het schrijven van SEO-geoptimaliseerde artikelen. Het biedt ook de mogelijkheid om oprecht te zijn en echte meerwaarde te bieden aan de klanten, wat uiteindelijk wordt beloond door zoekmachines.


Waarom is technische optimalisatie belangrijk in een SEO-strategie?

Technische optimalisatie is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat een website goed functioneert en een positieve gebruikerservaring biedt. Zoekmachines waarderen websites met een goede technische structuur en belonen ze met hogere rankings. Het vinden van de juiste balans tussen functionaliteit en design is een uitdagend aspect van technische optimalisatie en draagt bij aan de fascinatie voor SEO.


Wat maakt SEO-strategieën anders dan andere strategieën?

SEO-strategieën zijn anders omdat ze gebaseerd zijn op data en meten wat werkt en wat niet. Het biedt de mogelijkheid om vooruit te denken en strategieën af te stemmen op toekomstige trends. Daarnaast is SEO een eerlijk spel dat waarde en kwaliteit beloont, waardoor het een stimulans is om oprecht te zijn en echte meerwaarde te bieden aan de doelgroep. Het samenspel van schrijven, technische optimalisatie en proactief anticiperen op trends maakt SEO-strategieën boeiend en fascinerend.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


Recente Artikelen

bottom of page