top of page

HOE VOORKOM JE EEN GOOGLE SEO PENALTY ALS JE CHAT GPT GEBRUIKT?

Gisteren ontving ik enkele scripts voor video’s van een klant die een online academie wilde opstarten. Ze vroegen of wij de video’s kunnen produceren, en al snel merkte ik dat de teksten sterk leken op iets dat rechtstreeks uit Chat GPT kwam. Hoe wist ik dat?

Wel, de scripts begonnen met “Hey Folks” – een typische opener als je zonder veel aanpassing gebruikmaakt van Chat GPT voor het schrijven. Bovendien waren de scripts overladen met superlatieven en zogenaamde spontane humoristische opmerkingen. Er was een duidelijk gebrek aan authenticiteit.


Het doel van deze video’s was om de ranking van de betreffende website te verhogen. Als ik niet had ingegrepen, zou het zeer waarschijnlijk een averechts effect hebben gehad. Maar mag je dan nooit een tekst van Chat GPT gebruiken? Het antwoord hierop is afhankelijk van hoe je Chat GPT gebruikt.


Zolang je het als hulpmiddel gebruikt kan er weinig fout gaan. Als je gelooft dat het platform jouw schrijfwerk uit handen kan nemen, kan er des te meer fout gaan. Dus wat mag wel en wat mag niet volgens de SEO richtlijnen van Google?


Waarvoor mag je Chat GPT gebruiken van Google

Chat GPT mag altijd als hulpmiddel gebruikt worden van Google en dat kan op verschillende manieren. Het gaat er voor Google om dat je Chat GPT niet inzet om je site te vullen met informatie die al bestaat. Als je Chat GPT wilt inzetten om beter te kunnen ranken, kun je dat beter uit je hoofd zetten.


Google wil unieke, diepgaande en unieke informatie vinden en aan haar gebruikers voorleggen. Sinds de opkomst van AI hebben ze daarom het E-E-A-T principe heel belangrijk gemaakt binnen hun algoritme. Dat staat voor Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid.


In eenvoudige bewoording wil dit zeggen dat Google straks alleen nog artikelen laat ranken waarbij heel duidelijk is dat de auteur ervaring met het onderwerp heeft, bewezen expertise heeft opgebouwd en dat kan laten zien in het artikel, een autoriteit is op het kennisgebied waarbinnen het artikel valt én betrouwbaar is en dus geen onzinnige dingen zegt.


Met dat in het achterhoofd kun je begrijpen dat Chat GPT hier nagenoeg niet aan kan voldoen. De informatie is simpelweg in de meeste gevallen niet accuraat en diepgaand genoeg. Dus waar kun je Chat GPT dan wel voor gebruiken?


Standaard lijstjes genereren

Stel je schrijft een artikel over hoe de geschiedenis van de USA invloed heeft gehad op de hedendaagse cultuur. Dan kun je best aan Chat GPT vragen om een lijstje met alle presidenten te maken, inclusief waar ze om bekend stonden. Dit is algemene informatie en een toevoeging, lees verrijking, van je artikel en dus waardevol. Het zou onzinnig zijn dat je dat lijstje namelijk uit je hoofd zou moeten kennen of over moet kopiëren van Wikipedia.        


Schrijfstijl suggesties

Waar ik zelf Chat GPT heel veel, bijna dagelijks zelfs, voor gebruik is vragen om een schrijfstijl suggestie. Soms schrijf ik een alinea en daar staat alles in wat ik wil zeggen, maar het loopt niet helemaal lekker. Dan vraag ik om een suggestie hoe ik het anders kan zeggen en meestal komt er na 1 of 2 keer vragen iets beter leesbaars uit.Heel af en toe schrijf ik een artikel en vraag ik om het meer verhalend te schrijven en zelfs dat kan verrassende resultaten opleveren. Wanneer het fout gaat is als ik vraag om iets enthousiast of humoristisch te schrijven. Het is niet dat ik de humor van Chat GPT niet begrijp, maar het is meestal erg flauw of kinderachtig.


Aanvullende informatie     

Bijna altijd als ik een artikel of script geschreven heb, vraag ik aan Chat GPT welke informatie er ontbreekt of toegevoegd kan worden. Het resultaat is een aantal suggesties die ik wel of niet overweeg en kan toevoegen.

 

Dit is voor mij een handige manier om te zorgen dat ik niet in een tunnelvisie beland en vergeet om in te gaan op zaken die voor mij helder zijn, maar voor de lezer of kijker van een video misschien niet.


Titels genereren

Waar ik zelf Chat GPT heel goed in vind is het genereren van titels en subkopjes. Soms schrijf ik iets en dan vraag ik me af wat een titel kan zijn die pakkend is én goed samenvat waar het artikel over gaat. Als ik dan vraag om titel suggesties zit er meestal wel een titel tussen die ik direct kan overnemen of die inspireert om met wat aanpassingen te gebruiken.  


Brainstormen

Soms wil ik iets vertellen over een onderwerp, maar weet ik niet zo goed wat ik er allemaal wel en niet over wil en zou moeten vertellen om het de juiste diepgang voor de lezer of kijker te geven. Dan vraag ik wat Chat GPT over dit onderwerp zou vertellen en dat inspireert mij om te beginnen te schrijven. 


Soms komen er zelfs subonderwerpen naar voren waar ik niet eens over nagedacht heb of iets te weinig van weet en dan vraag ik om een verdieping over dat specifieke deelonderwerp. 


Logica check

Over het algemeen kan Chat GPT beter logisch nadenken dan ik. Dat zegt niets over mijn intelligentie, maar des te meer over de inmiddels superioriteit van het platform. Als ik een bepaalde opbouw van een artikel of script af heb, vraag ik regelmatig om een check of de opbouw logisch is. Als er dan suggesties gegeven worden, neem ik die bijna altijd over. 


Quotes genereren

Ik ben dol op quotes en soms zoek ik net die ene quote die past bij een bepaald onderwerp binnen een bepaalde context en kan ik die niet vinden. Bijvoorbeeld: ‘Ken je een quote die gaat over hardlopers zijn doodlopers op de werkvloer’. Het resultaat dat Chat GPT mij gaf was: “Haastige spoed is zelden goed”.  


Vertalingen

Hoewel Chat GPT niet zo kundig is als professionele vertaaltools zoals Deepl, is het wel heel bekwaam in zinnen of hele alinea’s vertalen zodat het in een andere taal beter leesbaar is. Als je simpelweg vraagt om een heel artikel te vertalen heeft het nog wel eens de neiging om er compleet iets anders van te maken, dus voorzichtigheid is hier wel geboden. 


Meta titels en omschrijvingen

Je meta titel en omschrijving moeten kort en bondig zijn, maar toch de potentiele lezer of kijker overhalen om er op te klikken. Over het algemeen zijn de resultaten meer dan goed, maar een menselijke check is meestal wel aan te raden. 

  

Onderwerp inspiratie

Ik schrijf over een 7-tal onderwerpen en af en toe weet ik even niet meer wat ik over een bepaald onderwerp kan vertellen. Door aan te geven over welke onderwerpen ik al iets geschreven heb en waar dat artikel ongeveer over gaat, kan Chat GPT mij suggesties even wat gerelateerde nieuwe onderwerpen zijn.  


Wanneer kun je een Google SEO penalty krijgen van Google als je Chat GPT gebruikt?

Google houdt er niet van als er nagenoeg dezelfde content op meerdere plaatsen op het internet te vinden is. Als je Chat GPT gebruikt om een tekst te genereren en je niet checkt of deze tekst al ergens anders voorkomt, kun je gestraft worden voor dubbele content. Die tekst een beetje herschrijven gaat dit absoluut niet voorkomen! 


Vanuit het E-E-A-T principe moet wat je zegt feitelijk kloppen. Als je vaker met Chat GPT gewerkt hebt zul je er achter gekomen zijn dat dit nog weleens een probleempje kan zijn als je om input vraagt.


Foutieve informatie kan ervoor zorgen dat je een penalty krijgt van Google. Natuurlijk hangt dit wel af waar het onderwerp over gaat. Als je de voetbalwedstrijd uitslag van je zoontje foutief online zet heeft dit natuurlijk geen gevolgen. Als je per ongeluk het nieuws verspreidt dat er een aanslag op Donald Trump is geweest, wordt het weer een heel ander verhaal.


Hoe kan Chat GPT je ranking negatief beïnvloeden?

Hoe briljant en handig Chat GPT ook is, het gebruik ervan kan je ranking ook negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij lange artikelen vallen veel prompts in herhaling en soms bestaat het gevraagde resultaat uit hele lange zinnen. Maar dat is niet het enige. 

Het taalmodel dat gebruikt wordt (in versie 4) is heel specifiek en nog steeds niet zoals mensen schrijven. Tenzij je heel veel kunst en vliegwerk verzet, herkent Google altijd of iets door een mens geschreven is of een AI. Er bestaan tools die dit kunnen voorkomen, maar die werken niet altijd even goed. 


Daarnaast is de belangrijkste ranking factor van Google de kwaliteit van de inhoud van een artikel of filmpje. Chat GPT is simpelweg (nog) niet in staat om die kwaliteit te genereren. Zoals Chat GPT het zelf zegt als je deze vraag stelt: `Hoewel Chat GTP informatief en coherent kan schrijven, mist het menselijk inzicht, nuance en context die vaak nodig zijn voor hoogwaardige content. Als je website inhoud van lagere kwaliteit bevat, kan dit je ranking negatief beïnvloeden.

76 weergaven0 opmerkingen

Comments


Recente Artikelen

bottom of page