top of page

HET PORTRET VAN DE GEEST: HOE JOUW HOUDING JOU EN JE LEVEN DEFINIEERT

Bijgewerkt op: 27 jan.

Elke dag dat je leeft, heb je een keuze hoe je tegen het leven en de gebeurtenissen aan wilt kijken.


Hoe langer ik leef, hoe meer ik me realiseer hoe belangrijk het is om de juiste ‘levenshouding’ te kiezen. Het is belangrijker dan je verleden, je opleiding of je financiële situatie.


Het is ook belangrijker dan wat andere mensen denken of zeggen of doen, en het is belangrijker dan je uiterlijk, je begaafdheid of je vaardigheden.Je houding ten opzichte van jezelf en het leven zal je ondernemingen maken of breken en maakt het verschil tussen een gelukkig thuis of een ellendig thuis.


Ik ben ervan overtuigd dat het leven voor tien procent bestaat uit wat me overkomt en voor negentig procent uit hoe ik erop reageer.


Onze levenshouding is eigenlijk ons gedachteleven binnenstebuiten gekeerd. Het is iets dat in ons zit en wat iedereen kan zien omdat het naar voren komt in bijvoorbeeld onze gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Daarnaast komt het naar voren door de soort besluiten die we nemen in het leven.


Je houding is dus eigenlijk het portret van je geest. Een portret dat mensen aantrekt of juist afstoot. Altijd zichtbaar, is het onze beste vriend of onze ergste vijand.Thomas Jefferson zei ooit dat niets de man met de juiste mentale instelling kan tegenhouden om zijn doel te bereiken, maar ook niets en niemand kan een man met de verkeerde mentale instelling helpen.


Onze houding bepaalt meer dan welke andere factor in ons leven, ons succes en geluk. Met de juiste instelling worden schijnbaar onmogelijke dingen mogelijk.


Studies tonen aan dat je houding een grotere invloed heeft op je succes dan je IQ. Je kunt extreem getalenteerd zijn en een ongelooflijk potentieel hebben, maar als je niet de juiste houding hebt, zal het je ervan weerhouden om hogerop te komen.


Je kunt andere mensen niet veranderen en je kunt veel omstandigheden in het leven niet veranderen. Daar hebben we geen controle over. Slechts één ding kunnen we wel volledig controleren en dat is onze houding.


Geef mij maar een minder getalenteerd persoon met een goede houding in plaats van een getalenteerd persoon met een slechte houding.


Ik heb een foto in mijn kantoor thuis van een schip op een zeer onrustige zee, en de reden dat ik die foto daar heb, is dat het me herinnert aan het gezegde dat een kalme zee nog nooit een goede zeeman heeft voortgebracht.


Een gemakkelijk leven heeft nooit een groots persoon voortgebracht. Het gaat er daarom niet om wat ik meemaak, maar hoe ik ermee omga.


Van alle mensen die ik ben tegengekomen in mijn leven, herinner ik me eerst hun houding. En heel soms weet ik ook nog wat ze gedaan hebben of waar ze goed in waren.


Ik laat me daarom niet tegenhouden door wat me is overkomen, wie me onrecht heeft aangedaan, wat ik niet heb gekregen of wat niet gelukt is. Pijn en teleurstelling zijn onderdelen van het leven, en mijn levensinstelling bepaalt hoe lang ik daarmee rond blijf lopen.


Wat ik ben gaan geloven, is dat het leven draait om met de juiste levenshouding je passie te bevrijden, en die passie kan opgesloten blijven door wrok, beschuldigingen of zelfmedelijden.


Beschuldigen en zelfmedelijden lachen nooit. Ze fronzen en bouwen nooit op maar vernietigen.


Viktor Frankl zat in de concentratiekampen en hij zei dat ze hem elk recht konden afnemen, behalve één ding: zijn houding. Want die is van hem, en als hij een goede houding wil hebben, kan niemand hem dwingen een slechte houding aan te nemen.


Die keuze van houding maakte het verschil in het leven van Viktor Frankl. Hij zei: “Ze zullen me niet doen haten, ik zal in hoop leven. Ze zullen me niet bitter maken, ik zal vergeven. Ze zullen me niet gemeen maken, ik zal liefhebben.”


Elke dag dat je leeft, heb je een keuze wat betreft de houding die je kiest, en je kunt je hele manier van leven veranderen door je manier van denken te veranderen.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


Recente Artikelen

bottom of page